För drygt ett år sedan var jag en nybliven cyborg. Jag hade precis satt in ett NFC-chip i min hand och jag hade egentligen ingen aning om vad jag gjorde. Det jag visste var att det kändes häftigt att ha en del av framtiden i handen. Förhoppningarna om att det skulle gå att använda på många sätt var såklart stora, även om jag också visste att det skulle ta tid.

Många, speciellt från utlandet, har varit nyfikna och velat veta mera. Såhär ett år senare tittar jag tillbaka på liveintervju i Al Jazeera, besök från franska LeMonde och första tågresan med SJ, där chip användes som biljett.

Aljazeera, intervju Clara Grelsson

Relativt fort lyckades jag fixa så att Mindshare och delar av GroupM-huset bytte till nya läsare för passagesystemet – vilket är det som påverkat mig mest på daglig basis.

Jag har förståelse för att de flesta känner att det är en väldigt stor grej att sätta in ett främmande objekt i sin kropp, men om du funderar på att chippa dig kommer här svar på de mest frekvent ställda frågorna till mig:

  1. Gör det ont? Själva insättningen gjorde ont i en sekund, som ett kraftigt nyp, men nu känns inte chippet alls. Jag tränar en del och spelar även innebandy utan problem.
  2. Syns det? Chippet syns bara när jag spänner handen på ett visst sä
  3. Vad använder du det till idag? Jag använder chippet dagligen för att komma in på kontoret och ibland på min SATS-anläggning (önskar att det senare skedde oftare). Möjligheten att åka tåg biljettlöst finns idag och SAS har också en tidig beta.
  4. Är du inte rädd att du ska bli övervakad? Nej –chippet har ingen gps i sig och kan inte övervakas på det sätt som de flesta tror. Att konstant ha mobilen med sig utan att vara rädd för att övervakas verkar dock inte vara ett problem för de flesta.
  5. Fastnar du i säkerhetskontrollen på flygplatsen? Nej – det har aldrig hänt och kommer inte att ske. Vi har mer metall med oss genom kontrollen i en knapp på jeansen än i ett chip.
  6. Hur länge kan jag använda det? Chippet har en levnadstid på ungefär 8-10 år beroende på funktioner man vill använda det till och hur fort utvecklingen gå
  7. Hur är det med betalning? Att kunna betala med chippet är på gång, men chippet i sig har en för låg säkerhet för betalning, så det behövs en plattform bakom för att det skall fungera.
Biohax Huddle London

Alla dessa frågor och fler fick jag svara på förrförra veckan när jag och Jowan från Biohax International besökte Mindshare UKs megaevent Huddle på temat The journey to post human. Under dagen chippade han 20 personer och många fler stod på kö. Jag blir stolt över att se mina kollegor fortsätta i samma anda som oss i Sverige och att UKs VD Helen McRae antog utmaningen från vår VD Kenneth Danielsson, att chippa sig på scenen.

Det är sånt vi gör på Sveriges, och kanske också världens mest framåtlutade mediebyrå, i min mening.

Även om det kändes stort där och då för ett år sedan har jag insett att jag har tagit långt mycket större beslut i mitt liv – som att bestämma vem jag ska dela mitt liv med, köpa en bostad på Stockholmsmarknaden och det största, att skaffa barn.

Vi på Mindshare behöver några early adopters som vill och vågar – är du en av dom? Hör av dig!

Ha det!

Clara Grelsson
Director, Solution
070-1685861
Twitter: KirranG

Clara jobbar på Mindshare, en mediebyrå som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media.

Bild på Clara av Talitha Cicon.