Det lär dröja innan röstteknik slår stort på en sådan begränsad språkmarknad som den svenska. Dock gäller det att ligga i startgroparna när startskottet väl går. Här kommer senaste nytt i ämnet.

En ny rapport med titeln Speak Easy skapad av Mindshare och J. Walter Thompson Innovation Group har funnit att 45% av röstassistent-användare globalt säger att de använder röstteknologi eftersom det går snabbare medan 35% använder det när de känner sig lata och inte mäktar med att skriva.

Röstassistans kommer inte bara göra våra liv enklare. Tekniken kommer också att ge en mer meningsfull koppling mellan människor och de varumärken de älskar. I samarbete med marknadsundersökningsföretaget Neuro Insight, specialiserat på neurovetenskap, undersökte Speak Easy hjärnans respons på röst jämfört med touch och skrift.

Studien fann bl a att när folk till en chat bot ställde en fråga som innefattade ett varumärke, visade deras hjärnaktivitet en signifikant starkare känslomässig respons jämfört med personer som skrev in samma varumärkesfråga. Så handlingen att faktiskt uttala ett varumärkesnamn verkar stärka de befintliga känslomässiga associationerna i högre grad än att knappa in det.

Fem nyckeltrender:

1. Efterlängtad intimitet med röstassistent: 74% av de globala smartphoneanvändarna är överens om följande: “Om röstassistenter kunde förstå mig ordentligt och svara mig lika adekvat som en människa kan, skulle jag använda dem hela tiden.”

2. Röst underlättar den kognitiva belastningen (förenklar för människor): Forskningen visade att röstinteraktionerna visade konsekvent lägre nivåer av hjärnaktivitet jämfört med skrivande vilket indikerar att röstresponsen är mindre kognitivt krävande.

3. Röst kommer att befria konsumenter från skärmen: 53% av de globala smartphoneanvändarna skriver under på uttalandet “Röstteknik hjälper människor att interagera mer med varandra, eftersom de inte alltid tittar ner på en skärm”. Varumärken måste se till att innehåll enkelt kan nås via röst och lösa hur man bäst fångar konsumenternas uppmärksamhet med hjälp av innehåll som är tillgängligt via Internet of Things.

4. Konsumenterna vill ge upp kontrollen till “Digital Butlers”: För varumärken är den viktigaste utmaningen att se till att de rekommenderas av den “digitala butler” före konkurrenterna.

5. Sekretess: Garanti kring säkrade personuppgifter är rankat som nummer ett på fem av de nio marknaderna (Storbritannien, Tyskland, Spanien, Kina och Australien) i den globala undersökningen bland icke-användare som fick frågan om vad som skulle övertyga dem att använda röstteknik.

Sammanfattning:
Jeremy Pounder, Futures Director, Mindshare UK och medförfattare till Speak Easy-rapporten:
– Röst kommer ta fart nu, eftersom det är ett fundamentalt mer intuitivt sätt för oss att interagera med teknik. Folk älskar det eftersom tekniken förenklas och levererar vad de vill ha snabbare och med mindre ansträngning – “det känns som magi” som en av våra respondenter uttryckte det. Allt eftersom relationer med röstassistenter blir djupare kommer utmaningen för varumärken att se till att de är dem som väljs av dessa allt mäktigare konsumentportvakter.

För mer info om rapporten, vänligen kontakta:

charlotte berg

Charlotte Berg
Head of Business Planning
070-130 10 10

Charlotte Berg jobbar på Mindshare, mediebyrån som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media.

Bild:  “Daydreamer” av Michael Reeder