Svenskarna surfar 23,5 timmar per vecka, lika mycket som amerikanerna (enligt IIS 2016). Men kan det fortsätta så här? Nej, det kommer det nog inte göra. Nu tar Internet of Things över och det kan faktiskt göra skillnad…

De senaste åren har de allra flesta undrat hur mycket tid vi egentligen kan spendera bakom en skärm. Och visst är det lätt att se att tiden ofta inte räcker till för allt vi vill se, lära och uppleva. Och det är just frigörandet av tid som jag tror är styrkan i den tredje vågen av internets framfart, Internet of Things.

CES (Consumer Electronics Show) 2017 i Las Vegas var snackisarna wearables, physical e-shopping och alla de chatbotar som mycket snart kommer träda in i våra liv. Data är såklart grunden för möjliggörandet då vi kan koppla samman data med fysiska ting och öka kraften i den tredje vågen av internet avsevärt.

Intelligenta butlers såsom Amazons Alexa kommer inom kort hjälpa dig att effektivisera ditt liv. Dessa chatbots är uppkopplade mot alla möjliga handlare så att du, oavsett om du befinner dig hemma, på tunnelbanan eller i bilen, kan du beställa varor och tjänster utan att själv behöva prisjämföra eller värdera ditt val. Det sköter helt enkelt miss Alexa om. Hon kollar automatiskt upp de bästa priserna, tryggaste leveranstiderna, mest effektiva produkterna och bästa kundupplevelsen. Allt genom att snabbt analysera all data som finns hos och kring dessa handlare. Sjukt enkelt och effektivt.

Nu är ju tyvärr inte allt riktigt så simpelt som vi önskar. Det jag funderar över är hur varumärken och företag ska kunna sälja sina produkter om chatbotarna inte väljer just dem. Kommer det bli ännu viktigare att bygga varumärke så att konsumenten inte väljer att köpa tandkräm utan specifikt ber Alexa beställa just Pepsodent White Now Gold? Eller kommer varje kedja lansera sin egen chatbot så att chanserna att vi väljer just deras varor och tjänster ökar? Frågorna är i alla fall många och den digitala utvecklingen fortsätter i rasande fart, så utmaningarna för företagen lär inte bli färre i framtiden.

Så, är det dags att verkligen ta fram en strategi för ditt företags överlevnad nu? Det tror jag. För många företag kommer tyvärr inte klara av den digitala transformeringen om där inte finns en tydlig plan och en vilja att ligga i framkant både vad gäller teknik och tydligt samhällsansvar.

Mindshare har självklart deltagit på CES 2017 och här kan du läsa om de viktigaste tech-trenderna, utöver chatbots. Kanske kan något vara till stöd för ditt företags framtidsstrategi!

Ha en fortsatt trevlig digital dag och hoppas att du i framtiden både lyckas med din digitala strategi och kan frigöra tid för det som är viktigt för dig!

Kenneth Danielsson

Kenneth Danielson är VD på Mindshare, mediebyrån som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media. Kenneth nås på 0708 260 336