Gott nytt medie-år! Mindshare har varit heta på gröten att skriva en trendrapport för 2017! Här kommer en snabb sammanfattning (långversionen här):

  • Reality Check

Det har buzzats ordentligt 2016 om både VR och AR, men för gemene man är tekniken fortfarande väldigt ny och befinner sig faktiskt fortfarande på rätt basala nivåer, som t ex Pokemon Go (som förvisso exploderade), Snapchat-filter och åka berg-och dalbana med hjälp av cardboard och en smartphone. Vi behöver gå ’back to reality’ och kanske inse att VR och AR fortfarande är väldigt mycket buzz och inte så mycket verklighet. ÄN!

Två spännande VR-projekt framöver är dock att TUI planerar att slopa resekatalogen till förmån för VR för att ge kunden möjligheten att uppleva tilltänkta resmål. Det andra är relevant för alla ABBA-fans! Gruppen har nämligen meddelat att man planerar en helt ny upplevelse ”virtual and live”. Fatta vad coolt för alla oss som aldrig såg ABBA live. TIME MACHINE DELUXE!

  • Hassle Free

Handlar kort och gott om hur vi använder teknik, Internet of Things, i allt högre utsträckning för att bli av med irritationsmoment och besvär i vardagslivet. Från ett mänskligt perspektiv har bekvämlighet alltid varit en drivkraft och genom våra alltmer stressade liv ökar också behovet av göra saker snabbare och enklare.

I och med lanseringen av hemmaassistenter som Amazon Alexa och Google Home har det skapats nya möjligheter för både utvecklare och varumärken. Nästa års julklapp?

  • Digital Dieting

Inom loppet av 25 år har vi gått från att nyttja en dator några timmar i veckan till att äga en smartphone som vi kollar över 200 gånger dagligen. Detta har såklart medfört en oro för vilken inverkan teknik har på vårt leverne och i viss mån funderar vi alla på om det är vägen vi vill gå. Historiskt sett har det dock visat sig att när det gäller teknik spelar det ingen roll hur mycket vi kämpar emot. Framfarten lär bara fortsätta!

Men som varumärke kan det vara värt att fundera på hur man kan hjälpa sina kunder att balansera mellan offline och online. Allt här i livet handlar väl någonstans om balans, inte sant?

  • Connected Me

Hur vi ansluter oss till internet står inför ett skifte. Vi kommer inte längre att släpa på laptops, paddor, smartphones eller wearables. Framtiden handlar mer om intuitiv interaktion mellan webben och den mänskliga kroppen. Det där är ju flera år fram i tiden, tänker du! Men jag kan lova dig att du åtminstone har någon i din bekantskapskrets som har NFC-chippat sig och av den anledningen snart varken behöver SL-, SATS- eller kreditkort längre. 🙂

  • Tunnel Vision

Vår syn på världen blir allt mer personlig tack vare digitaliseringen – oavsett om det är nyheter, information, underhållning och musik eller produkter som rekommenderas för oss. Mer av de saker vi gillar; en bra sak, väl?

Nja, tycker jag. Vi lämnar ett år bakom oss med Brexit och Trump, där jag tycker att utgången till viss del kan skyllas på algoritmerna och filterbubblorna, som är bättre än något annat på att bre på tunnelseendet.

Du får läsa vidare i denna trendrapport och avgöra vad du själv tycker!

För mer info, kontakta:

charlotte berg

Charlotte Berg
Head of Business Planning
070-130 10 10

Charlotte Berg jobbar på Mindshare, mediebyrån som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media.