Bakgrund:

Facebook lanserade nyligen en ny app som heter Lifestage, skapad av Michael Saymena, en 19-årig produktchef. Lifestage är ett socialt nätverk riktat mot videoälskande tonåringar, det ultimata återskapandet av hur Facebook skulle ha sett ut idag om plattformen var uppbyggd kring dagens digitala värld av lättkonsumerade videos. Lifestage härmar det tidiga Facebook genom att endast visa folks videoprofil (i likhet med Facebooks förstasida innan nyhetsfeeden tog över) och dess kärna är folks nätverk av gymnasiekompisar.

Detaljer och konsekvenser:

Vad är syftet med att Facebook bygger Lifestage och vad betyder det för marknadsförare? Journalister som rapporterat från lanseringen beskriver det på olika sätt; som en Snapchat-kopia, ett labb-experiment för det sociala beteendet för människor under 21 år och ett försök att få unga att tycka att Facebook fortfarande är coolt och relevant.

Lifestage är verkligen likt Snapchat, både i hur appen ser ut och upplevs, även om varje app som fokuserar på lättkonsumerade videos kommer få höra den jämförelsen. Den stora skillnaden mellan Lifestage och Snapchat är att Lifestage spelar på en annorlunda konsumentinsikt, “vem är du?” inte “vad gör du just nu?”. Ett exempel: ett ämne som “Min favoritkonsert”, istället för att du checkar in på Beyonce-spelningen i Globen, har du en kort video på dig därifrån där du tillsammans med din BFF sjunger med i din favoritlåt.

Eftersom alla över 21 endast kan se sin egen profil, är Lifestages tillväxtmöjlighet som socialt nätverk uppenbarligen något begränsad. Därför borde man kanske se på den som en starter-app, något som kommer få fart beroende på publicitet, och som kommer utvecklas när användandet ökar. För marknadsförare är möjligheterna fortfarande något oklara, dock verkar appen öppna upp perfekt för influencer-marknadsföring genom produktplacering i videos. Antingen genom en hord unga som upptäcker en “ny” fantastisk produkt samtidigt, eller någon som redan är ung och känd som promotar det senaste i sin profilvideo.

Summering:

När du heter Facebook har du råd att testa dig fram så här. Att ge en ung, framgångsrik produktchef en chans att prova någonting med uppbackning och resurser från en koloss till medieföretag. Trots allt, Lifestage kan ju utveckla sig att bli nästa Snapchat och bespara Facebook x antal miljoner i jakt på vad nästa Snapchat visar sig bli. Så länge är Lifestage det största live-action-socialexperimentet i världen för de yngre, och dessutom en grym källa för PR – helt klart en win-win situation för Facebook.

Just nu går det inte att ansluta sig till Lifestage-appen i Sverige. När appen kommer släppas i Sverige är oklart än så länge. Mer information kommer!

Ola Borggren

Ola Borggren är praktikant på Mindshare, mediebyrån som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media.