Bakgrund:
Förra veckan introducerade Instagram Stories som låter användarna dela flertalet foton och videos i ett slideshowformat med sina följare. Med uppenbar inspiration från andra, säger Instagrams VD Kevin Systrom att Snapchat ”förtjänar all cred” för denna design.
Detaljer och konsekvenser:
Stories-funktion är integrerad direkt i användarens nyhetsfeed och stories-knappen ligger högst upp till vänster där användarna kan swipa genom olika Stories från de människor och varumärken de följer. Instagram har sorterat Stories algoritmiskt och använder sig av Instagram- och Facebook data för att bestämma vilket innehåll som användarna troligtvis kommer interagera med. Detta skiljer sig från Snapchat, där stories är placerade i kronologisk ordning, vilket betyder att den senaste postade storyn är den första du ser. Ett annat sätt att se Stories är att gå till en användares profil och klicka på deras profilbild. I det fall det finns en ny story indikerar Instagram det genom att ringa in profilbilden.
Ett av Instagrams trumfkort gentemot Snapchat är det öppna nätverk de har utvecklat. Det är enklare att hitta, följa och få kontakt med människor på plattformen. Detta betyder att den nya funktionen omedelbart är öppen mot ett större nätverk; 300 miljoner dagliga användare på Instagram, jämfört med Snapchats 150 miljoner.
Som med Snapchat, har Instagrams användare valmöjligheten att välja bland ett stort urval av kreativa filter, text och emojis. Snapchat har fortfarande övertaget med utbudet av sina ”lenses” (som du kan använda i appen för att leka med människors ansikten) men med Facebooks köp av MSQRD (ett företag som specialiserar sig på augmented reality) och testandet av sk Selfie Filters på Facebook, är det nog bara en tidsfråga innan Instagram presenterar sitt utbud med egna ”lens”-erbjudanden.
Gällande Stories, så genererade Nike över 800k visningar under sina första 24 timmar med Instagram Stories. Under samma dygn på Snapchat så hade Nikes bästa video endast 66k visningar. Även exempelvis Volvo har testat den nya inställningen i veckan som gick.
Summering:
Tillsammans med Facebooks nya Selfie-filters, Twitter Moments och Twitter Stickers, är detta ännu en indikering att de stora sociala aktörerna rör sig mot en mer flytande storytelling.
Instagram verkar ha slagit huvudet på spiken med sin första version av Stories med ett väl uttänkt UX som integrerar smidigt med dess användare. Allt eftersom erbjudandet utvecklas, eventuellt täcker mer Snapchatfunktioner och releasekampanjer så blir det intressant att se hur varumärken och användare reagerar. För stunden rekommenderar vi företag att experimentera med den nya funktionen för att ta reda på vilken typ av Stories som fungerar för deras publik.

Ola Borggren är praktikant på Mindshare, mediebyrån som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media.