43 101. Fyrtiotretusenetthundraett. Så många tävlingsbidrag var inskickade till årets Cannes Lions International Festival of Creativity, festivalen för världens bästa kreativa talanger från byråer, annonsörer, tech och publicister. Under en vecka visade södra Frankrike upp sig från sin bästa sida och det rekordbrytande deltagandet blev en lukrativ affär för arrangörerna, samt ett kvitto på hur komplext dagens marknadsföringslandskap är med alla dess trender och stora utbud. Just ”komplexitet” var också den första av fyra punkter på listan över de mest nämnvärda insikterna från Cannes Lions:

Komplexitet: Vi som industri gör marknadsföring mycket mer komplext och svårt än vad det behöver vara. Många kampanjer använder sig till exempel av tech bara för sakens skull, utan att egentligen verkligen fundera på om det nödvändigt eller inte. Vi måste komma ihåg att bara för att något är uppkopplat eller teknologiskt så betyder inte det att det är den bästa lösningen. Fokus måste ligga på att hitta den effektivaste – inte den mest glamorösa – lösningen för kundens varumärke.

VR + vad?: VR-hypen blomstrar ikapp med sommarblommorna och så länge vi hittar sätt att  simplifiera vår användarupplevelse kan den hålla i sig långt efter att blommorna vissnat. I Cannes såg vi många tech-trender kollidera och kombineras. Bland annat demonstrerade Clay Bavor, Googles vice president för Virtual Reality, hur ett VR-landskap producerades i realtid med Googles neurala nätverk, Deep Dream. Genom en upplevelse som dynamiskt genereras samtidigt som användaren utforskar landskapet har varumärken nu chansen att erbjuda en genuint individuell värld baserat på användaren och vad denne gör i VR-världen. Man skulle kunna jämföra det med en programmatisk föreställning.

AI = vad?:  I Cannes bjöds det på mycket innehåll relaterat till artificiell intelligens, men väldigt lite klargörande av exakt hur det ska definieras. Ofta när vi pratar om AI tänker vi bara algoritmer, neurala nätverk, konversationskapacitet, koreanska brädspel och så vidare. Sanningen är att denna bild döljer den potentiella effekten av AI och den snabba förändringen som marknadsförare står inför. Ett exempel är antalet interna projekt som Google startat för att utveckla sin maskinella inlärningsplattform TensorFlow. På bara tre år har antalet interna TensorFlow-projekt gått från 50 till 2000. Faktum är att vi redan idag använder Google-produkter baserade på AI. Ett exempel är Gmail Smart Reply som svarar på dina mejl åt dig, och bara tog fyra månader att utveckla och lansera.

Tänk ägda kanaler först: Vi har mer data, tillvägagångssätt och plattformar till vårt förfogande än någonsin förut. Men en sak förblir densamma – ett varumärkes mest värdefulla medieutrymme är de egna ägda kanalerna. Några av de bästa kampanjerna på festivalen i Cannes utgick ifrån produktens kärna. Ska du bevisa att ditt kaffe packas varje dag? Tryck morgonens tidningsrubriker på varje paket som Café Pelé i Brasilien!  Vill du ha uppmärksamhet för ditt miljöskyddsengagemang? Gör som Global Export i Dubai och placera ett beräknat utrotningsdatum för en viss djurart precis bredvid produktens utgångsdatum.

Sammanfattningsvis var årets Cannes Lions en inspirerande festival, vilket bottnade i insikten att expertisen i branschen sträcker sig mycket längre än den någonsin gjort. Det ligger en stor utmaning i att anpassa sig efter ständig utveckling och ta till sig faktumet att teknik som AI går från att vara en nyhet till att bli ett vardagligt redskap inom branschen.

För ännu mer inspiration om Cannes, läs här!

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig att hitta rätt i dagens komplexa medielandskap och hitta de bästa verktygen för dina syften? Hör av dig till vår VD Kenneth Danielsson så berättar vi mer!

 

Alexander Carlsson som sammanfattat trenderna från Cannes Lions är praktikant på Mindshare, mediebyrån som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media.

 

Fotot av dozen är beskuret och modifierat.