Pokémon GO händer just nu. BIG TIME. På alla fronter. Sociala medier, nyhetsmedier, varumärken, myndigheter, ja ALLA finner en anledning att skriva om eller ta del av trenden. En hel medievärld har gått man ur huse och spelet är egentligen endast släppt i USA. Appen som utgör spelet är den mest nedladdade i USA. Time spent är just nu högre än Instagram och Snapchat. Och Nintendos (dvs speltillverkaren bakom Pokemon) aktie har rusat ca 58% sedan lansering för mindre än två veckor sedan.

VAD PÅGÅR? Många före mig har redan skrivit utförligt och insiktsfullt om detta. Här finns tre läsvärda artiklar:

Så kortfattat, vad har Pokémon GO satt i rullning?

  1. Augmented Reality (AR) har tack vare Pokémon GO fått rikligt med bränsle. Appen påvisar för den breda publiken hur fantastisk tekniken och dess potentiella kraft är. Vi kommer säkerligen se en uppsjö av aktörer (varumärken, speltillverkare och myndigheter) hoppa på AR-tåget det närmsta året.
  2. Tack vare Pokémon GO blir det tydligt att ett mobilspel kan ha en likvärdigt förenande kraft som vi annars endast tillskriver den fysiska sportens värld. Kanske kan detta tysta tvivlarna som fortfarande lyfter finger mot tv- och dataspel (E-sport)? Hux flux är vuxna män och kvinnor ute och letar virtuella monster – och ”alla” älskar det.
  3. Oväntade affärsmöjligheter öppnas ständigt upp för den som är snabbfotad och kreativ. Vi har hittills sett åtskilliga exempel på att allt från små caféer, museer, och stora elektronikföretag som funnit möjligheter att locka nya konsumenter (“jägare”) tack vare Pokémon GO.

Snart kommer detta till den stora massan i Sverige (men så här gör du om du vill tjuvstarta!). Happy hunting!

 

fredrik hermelin

Fredrik Hermelin är digitalstrateg på Mindshare, mediebyrån som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media