I veckan som gick hade jag förmånen att vara gäst på ett megaevent för 1 700 personer om tech, data, media och marknadsföring som Mindshare London anordnade, Huddle. Bl a var Buzzfeed, Mashable, Spotify, Google och The Guardian på plats. Ett av ca totalt 100 seminarier hölls av Wired, Factory Media och Mpora och avhandlade ämnet robotjournalistik.

Robotjournalistiken är redan här för att stanna!
Automatiserad journalistik är inte längre science fiction. 2015 skrivs redan en mängd nyhetsartiklar både i Sverige och runt om i världen helt av algoritmer. Bör vi vara rädda för denna teknologi? Tar den bort en integrerad del av vad det innebär att vara människa? Hämmar den vår kreativitet? Eller är det omvänt, kan den frigöra tid för journalister att bli mer kreativa? Och vilka konsekvenser kommer automatisering ha på kreativitet i reklam?

Som en del i seminariet fick vi gäster som test läsa två korta nyhetstexter om ett bolags kvartalsrapport, varav en var robotskriven. Kunde vi gissa vilken som journalisten var ansvarig för? Utan tvekan! Den innehöll ett mycket mer nyanserat språk, men robottexten var å andra sidan helt korrekt och hade författats på en mindre än en tredjedel av tiden (två minuter istället för de 7,5 det tog för den extremt rappa och erfarna journalisten).

Användningsområden och fördelar
Inom vilka områden experimenteras det då med robotjournalistik? Det första användningsområdet för den globala nyhetsbyrån Associated Press tidigare i år var just finansrapporter. I naturkatastrofdrabbade världsdelar ser man också poängen med ex. snabba jordbävningsvarningar. Svenska Mittmedia har bl a satsat på väderrapporter, notiser från trafikolyckor och sportreferat. Främst ser de nyttan inom väldigt lokala nyheter, kanske knattefotbollen som annars inte skulle få någon rapportering. Journalister ska i stället ha tid att göra de djuplodande reportagen som berör, menar de.

En annan av fördelarna med robotprogrammen, förutom den allmänna tidsbesparingen och det faktum att sportreferat kan vara färdigskrivna innan spelarna lämnat fotbollsplanen, är att de också på nolltid kan hitta historisk statistik och referera till den på ett spännande sätt.

Begränsningar
Kan robotarna spotta ur sig vilka komplicerade texter som helst då? Nja, i dagsläget kan programvaran (t ex Wordsmith) hantera ”hard coding”, dvs information/data som är mycket strukturerad, följer ett visst mönster och statistiskt sett bara har ett begränsat utfall (fotbollslaget antingen vann, förlorade eller spelade lika). Enligt liknande system finns det program som skriver riktigt hyfsade Shakespeare-inspirerade sonetter just för att dessa följer ett visst antal parametrar (jambisk pentameter, 14 strofer mm), precis som andra system, med god framgång, skapat nya musikstycken i Bach-stil.

Bryr sig läsaren om vem som skrivit en text då? Ger själva författaren texten ytterligare ett lager, som vi skulle sakna om den var robotförfattad? Jag är benägen att säga ja. Den mest övertygande och rörande litteraturen och journalistiken (och säkert musiken) är ju den som är verkligt personlig.

Och att lära upp ett system via ”deep learning”, som innebär att det måste ta till sig t ex ett språk, i princip så som vi människor gör, och sen förvänta sig att det ska kunna skriva en inspirerande sportkrönika, ett emotionellt reportage om tragedin in Paris eller ett stå-uppmanus som ska få publiken att vrida sig av skratt, det ligger långt fram, om det ens någonsin är möjligt. I bästa (eller sämsta?) fall kanske en robot kan få till en Harlequinroman, menade seminariehållarna i London.

Än mer extremt, att datorer i framtiden ska kunna uppfinna en helt ny genre av musik eller litteratur eller kanske superkreativ, Cannes Lions-vinnande copy känns inte alls nära förestående. På något sätt är det lite betryggande.

Förlorar alla jobben nu?
Jag är övertygad om att medier och byråer har mycket att lära av och tjäna på automatiseringen och att vara adaptiva i stort, men just copywriters lär nog ha jobben kvar även om tio år. Låt oss VERKLIGEN hoppas att även journalisterna har det! Vad tror du?

PS. Det tog mig tyvärr inte bara två minuter att skriva det här blogginlägget. Kanske bör min arbetsgivare Mindshare investera i Wordsmith ändå… DS.

Sara Nordström

Sara Nordström
Marketing & PR Director
08-55 90 58 50

Sara jobbar på Mindshare, mediebyrån som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media.