Nu är det officiellt och det är inte strålande nyheter; människan har lägre koncentrationsförmåga än en guldfisk! Det är Microsoft som genom en studie av 2 000 människor (och befintlig forskning på guldfiskar…) kommit fram till att människans koncentrationsförmåga gått från 12 till 8 sekunder sedan 2012. Guldfiskar är tragiskt nog vassare och briljerar med sina 9 sekunder.

De bärbara enheter som följer oss överallt fullkomligt dignar av innehåll att ta in/konsumera. 90 % av allt content och all information från början av civilisationen till idag är skapat under de senaste två åren. Dessutom tar den genomsnittlige mobilanvändaren upp sin mobiltelefon 150 gånger per dag! Gör du…?

Då innehållet är oändligt och vår uppfattningsförmåga är konstant, går det generella uppmärksamhetsvärdet ner ju mer som produceras. Och för alla sätt som man konsumerar innehåll, finns det ett annat för att undvika det. Till exempel har 43 % av alla Millenials i Sverige ad blockers eller motsvarande på datorn.

För att möta den nutida människans brist på koncentration, handlar det för annonsörer om att göra livet mer intressant eller att underhålla konsumenter. Det gör man bäst genom att berätta fängslande berättelser eller skapa upplevelser backat av ett varumärke.

First Person Lover-kampanjen som Garbergs skapade för Björn Borg lyckades fånga upp unga män med deras stora intresse for webbspel genom att skapa ett First Person Shooter-spel i en igenkännbar värld. Inte bara blev det kvalitetstid med målgruppen utan även ett ypperligt exempel på hur man effektivt kan annonsera sina produkter i en tillbakalutad mediekonsumtion.

Red Bull har byggt en varumärkesplattform som verkar ogenomtränglig av konkurrens. Förutom de historier som berättas, den mest kända kanske är Baumgartners hopp genom stratosfären, använder de sig av sociala medier där denna typ av videocontent frodas på egen hand. De producerar konstant högkvalitativt innehåll som intresserar deras målgrupp, ”adrenalinsökare”. Red Bull stannar inte där utan har skapat en tidning, The Red Bulletin, som är så framgångsrik att andra annonsörer betalar för att synas där. Detta är ett skolboksexempel på hur man bygger ett varumärke, men det säger inte nödvändigtvis något om preferens eller försäljning.  Bland oceaner av content byggt på äventyr, dårskap och mod är det ibland lätt att glömma bort vad det är dem säljer, just ja, energidrycker.

Källor: Canvas8.com, 2015, Orvesto, 2015:2

Kristin Drakenberg

Kristin Drakenberg
Senior Manager Consumer Insight
070-6125860

Kristin jobbar på Mindshare, mediebyrån som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media.

Guldfiskbild, något beskuren, av Randen Pederson.