Jag älskar alltid att gå på seminarium där mitt favoritämne programmatics avhandlas. Begreppet har verkligen exploderat de senaste sex åren. För några veckor sedan var vi på mediebyrån Mindshare värdar för PRGRMTCMECCA (med 350 personer och minst hälften annonsörer närvarande, positivt nog) och i förrgår fyllde IAB China Teatern i Stockholm med 800 personer från mediebyråer, medieförlag och teknikföretag. Där saknade jag dock många annonsörer, vilket är synd. Så fort branschen slutar prata så ”techy”, kommer dock detta förändras, det är jag övertygad om!

Här är två saker jag tar med mig från seminariet och tre tips till dig som annonsör:

  1. Digital Transformation –
  • Ja, vi alla går igenom en digital omvandling på ett eller annat sätt.
  • Varför? För att det är absolut essentiellt för framtida framgång. Teknik hjälper oss att frigöra tid, något vi alltid har en bristvara av, både i arbetslivet och i det privata.
  • Hur kommer det att påverka oss alla? Om något kan automatiseras kommer det att bli så! Våra jobb kommer att förändras i takt med att tekniken ger oss möjlighet att bli mer effektiva. Vad blir effekten? Rent konkret kommer vi få mer tid till större och bättre idéer och projekt! Spännande, eller hur?!
  1. Hur långt har vi då kommit med programmatics på den svenska marknaden? I IABs nya undersökning bland 40 publicister i Sverige kom det fram att så mycket som 80% av allt svenskt inventory för digitala medier redan finns tillgängligt att köpa programmatiskt; antingen genom öppen auktion, deals eller programmatiskt direkt. Viktigt att poängtera är här att detta på intet sätt är osålt slaskutrymme, utan i många fall premiumplaceringar. Bra att känna till kan också vara att olika publicister har olika tillvägagångssätt. Microsoft har t ex varit drastiska nog att göra sig av med hela säljorganisationen för att bara jobba programmatiskt. Schibsted erbjuder sitt inventory endast till utvalda köpare för att behålla kontroll, medan Bonnier har öppnat upp sitt inventory för samtliga intressenter på börsen och startat ett nätverk som försöker förenkla för annonsörer att köpa programmatiskt.


Vad är då mina tre råd till dig som annonsör?

  1. Våga prova! Eftersom vi kommit tillräckligt långt på den svenska marknaden att vi nu har ett gott, tillgängligt inventory som är premium och ”brand safe” är det inte en sekund för tidigt att hoppa på programmaticståget. Du kommer uppleva att du får ett effektivare och mer flexibelt sätt att köpa media som skapar möjlighet att fatta beslut i realtid och använda data för att driva resultat.
  2. Investera i rätt expertis/utbildning till din marknadsavdelning så att du kan hjälpa till att driva frågan. Alla marknadsavdelningar kommer behöva fler datagenier i framtiden, det är otvivelaktigt!
  3. Börja använda egen kunddata på ett intelligent sätt. Du sitter redan på en guldgruva av information som kan göra dina kampanjer mer effektiva!

Ett är säkert. Detta är bara början. Inom en snar framtid köper vi tv, utomhus, radio och, slutligen, om kanske tre år, print via programmatiska system. Se till att hänga med i utvecklingen!

Tveka inte att höra av dig om du vill diskutera programmatics! Det ligger mig varmt om hjärtat!

Robin Leijonhuvud beskuret foto av Alexander Donka

Robin Leijonhufvud är Head of Digital på Mindshare och är en av de mest erfarna programmaticsförespråkarna i Norden. Mindshare är en mediebyrå som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media.

Bild på Robin Leijonhufvud är tagen av Alexander Donka och är beskuren.