Det händer mycket spännande på den digitala arenan just nu och det florerar en hel del rykten som eventuellt kan bli verklighet. Här listar vi tre rykten, bidrar lite till spridningen och pratar konsekvenser:

 

  • Vi skrev tidigare om adblockers i IOS9. Detta ”hot” kändes i efterhand mer som ett drev än ett hot. Det som sades vara en eventuell förinstallerad adblocker i mobilbrowsern visade sig i realiteten vara möjligheten att ladda ned en adblocker för att därefter gå in i Safari-inställningarna och aktivera innehållsblockaren. Det är alltså inget majoriteten av iphoneanvändarna kommer göra. Idag ligger ingen adblocker för mobil på topplistan över mest nedladdade appar i Appstore. Och även om det finns några enstaka blockers på betallistan, finns det fortfarande ingen volym.Det mest spännande i hela adblockerdebatten är alla intressanta och ”nya” alternativ som finns för marknadsföring, däribland native marknadsföring som ex. Omni.se har i sin produktportfölj. Native är ett starkt alternativ till traditionell bannerannonsering som också möjliggör värdefull storytelling för varumärket och som förstås kringgår adblockerproblematiken.

 

  • Olika svenska mediehus har även varnat för att deras redaktionella innehåll inte kommer vara synligt för användare som installerat adblockers. I vissa målgrupper, speciellt de lite yngre, har det visat sig att mer än 40% använder adblockers på datorn. Att göra sajterna oläsliga skulle alltså vara publicisternas sätt att ”straffa” dessa. Vi får se om de vågar gå så långt och när det i sådant fall kan ske.

 

  • Ett nytt rykte som florerar just nu är att YouTube kommer att införa en ny betalversion där man kan streama videos utan reklam. Som marknadsförare verkar detta kanske skrämmande då en stark visuell kanal möjligen inskränker sina annonseringsmöjligheter. Det kan kännas så, men om denna betalversion nu blir verklighet finns det fortfarande ett högst relevant inventory kvar i och med att YouTubes användarvolymer är så pass massiva.Och det finns andra mycket vettiga videoalternativ. Möjligheterna att köpa programmatisk video och på så sätt nå relevant målgrupp med relevant budskap blir fler och starkare. Kontakta gärna oss om du vill prata mer om programmatics.

Det ska oavsett bli väldigt spännande att följa utvecklingen i den digitala medievärlden den närmaste tiden, och speciellt att utröna vad som bara är rykten och vad som faktiskt kommer förverkligas.

Benjamin Holmfred

Benjamin Holmfred
08-55 90 58 78

Benjamin jobbar på Mindshare, en mediebyrå som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media.

Mustaschbilden är tagen av Elliot Brown och är färgjusterad och något beskuren.