Din chef kommer över till ditt skrivbord och säger att hon vill ge dig lite feedback på presentationen du just gjorde. Du får en klump i magen och tänker ”Fan, undrar vad hon ska säga…”.

Om du känner så är du inte ensam!
Många har negativa erfarenheter av att få feedback, främst för att merparten av den feedback som levereras är kritisk och inte framförs på ett sätt som gör att du är mottaglig för den. Att ge feedback kan också kännas besvärligt och obekvämt, med följden att den riskerar att utebli.

Jag kom precis tillbaka från Amsterdam där jag spenderat tre dagar på del två i Mindshares ledarskapsutbildning och att ge feedback var just ett av många ämnen som avhandlades denna gång. Jag ska försöka bryta ut några matnyttiga saker som du förhoppningsvis kan ha nytta av i relation till dina anställda/kollegor. Låt oss kalla personen som får återkoppling för Tom för enkelhetens skull.

  • Man ska alltid ge feedback för att Tom ska utvecklas, inte det motsatta.
  • Det bästa tillfället att ge Tom feedback är 5-15 minuter efter att han har genomfört sin presentation. Då finns tillfället fortfarande färskt i minnet för både Tom och dig. Om du väntar 2-3 dagar eller längre, finns en risk att Tom inte kommer ihåg att han stod och klickade med pennan, så när återkopplingen kommer kan han inte ta den till sig.
  • Ge feedback ofta och kommentera flera små saker, gärna tre positiva exempel samt ett där Tom gjorde bra ifrån sig, men där det finns förbättringspotential. Då kommer han ihåg just den saken och kommer inte att göra det ”misstaget” igen.
  • Återkoppla vid ett tillfälle då det bara är du och Tom närvarande. Om du ger samma person positiv feedback flera gånger framför er arbetsgrupp kan kollegorna bli avundsjuka, vilket bara riskerar att bli negativt för mottagaren. Det är sällan skönt att känna sig favoriserad på det sättet.
  • Försök att vara specifik i din feedback, annars kan det vara svårt att veta vad som var bra. I den utvecklande feedbacken är det värdefullt att berätta vad du vill se mera av.
    Ex 1 ”Bra presentation!”
    Tom tackar och funderar på vad som egentligen gjorde den bra.Ex 2:”Grym ögonkontakt med X, han lyssnade verkligen. Nästa gång kan du tänka på att titta mera på Y också så får vi med henne på tåget också. Mycket bra presenterat!”

Genom att ge feedback till dina kollegor ökar du deras prestanda, något som inte bara är fördelaktigt för dem utan för din arbetsgrupp, ert företag och på så sätt också för dig.

Tyckte du att det var intressant att Mindsharebloggen idag innehöll lite information om ledarskap/utveckling? Skicka gärna ett peppande mail/tweet så ska jag försöka skriva om fler ämnen från utbildningen framöver. Feedback’s the shit, som sagt!

Clara Grelsson

Clara Grelsson
Account Director
070-1685861
Twitter: KirranG

Clara jobbar på Mindshare, en mediebyrå som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media.