Imorgon offentliggörs releasedatumet för IOS9.  Enligt diverse större sajter kommer det i den nya systemuppdateringen finnas en inbyggd adblocker-funktion i Safari. Detaljerna kring detta är just nu minst sagt luddiga. Är det en funktion användaren aktivt ska ställa in eller avaktivera?

Hur som helst kommer detta påverka mobilannonsering framöver, men i vilken mån är också oklart.

Varför lägger Apple in Adblockers då? En av orsakerna verkar onekligen vara att laddandet av mobila annonser kräver avsevärd datamängd, och för dem som surfar med begränsad mobildata kan detta vara besvärande. Å andra sidan kommer det till slut endast finnas ett avgränsat antal sajter att surfa på om publicister inte kan finansiera sin innehållsproduktion med annonser. Att aktivera adblockers blir på så sätt nästintill ett idealistiskt ställningstagande.

Vi på Mindshare lägger ständigt örat mot marken för att känna av just de ablocker-benägna målgrupper (i största utsträckning är det yngre män som redan installerat detta på desktop) och mäter läget kontinuerligt. Håll gärna ögonen på detta forum då vi inom kort kommer publicera fler inlägg som går på djupet i frågan.

Här får du tips på relevanta artiklar på adblockerämnet så länge:

http://www.adweek.com/news/technology/apples-new-ad-blockers-threaten-remove-publishers-mobile-ads-166734

http://www.wired.com/2015/09/apple-taunting-publishers-ad-blocking-apple-news/

http://www.theverge.com/2015/6/11/8764437/iphone-adblock-safari-ios-9

http://www.marketingmagazine.co.uk/article/1362691/mobile-ads-out-hand-says-ios-9-ad-blocker-creator

Benjamin Holmfred

Benjamin Holmfred
08-55 90 58 78

Benjamin jobbar på Mindshare, en mediebyrå som genom Adaptive Marketing bidrar till tillväxt och ökad lönsamhet i våra kunders affär. Vi tror att allt börjar och slutar i media.