Den här sommaren har för mig som internetnörd kännetecknats av ett flertal massiva sociala drev.

Semestertiderna har ökat den andel tid svenskar spenderar i sociala medier, vilket har inneburit fler aktiva användare som har tyckt och delat. I flödet av alla semesterbilder och incheckningar på Arlanda är det just sommarens drev som fått mig att reagera.

Vad som började med en kort artikelintervju i DN.se med Zara Larsson inför festivalen Bråvalla blåste snabbt upp sommarens första storm i sociala medier och #backazara var ett faktum.

I våra verktyg som scannar av sociala medier kan vi på Twitter se att det rasade intensivt under det initiala skedet. Sedan blev det hyfsat tyst igen fram till Zaras sommarprat den 25/7.

backazara

På Instagram hade #backazara över 2 500 bilder. Hashtaggen tog sig även in på 17 000 webbsidor, exempelvis på nyhetersajter som Nyheter24.

Om man har turen/oturen att hamna mitt i en (skit-)storm som offentlig person kan det vara relevant att veta att drev oftast peakar och sedan avtar fort. Fast vissa fastnar förstås mer än andra i folks medvetande. Så sent som i förra helgen pratade Stefan Lövfen om näthat och om att backa Zara på SSU:s konferens.

En annan kraftig mediereaktion under juli skapades av Adam Tenstas protest i TV4s nyhetsmorgon som även drabbade Louise Andersson Bodin, Youtubeprofilen som Adam vände sig mot.

På Twitter ser vi att hashtaggen #backaadam tog fart strax efter att många manifesterat sitt stöd för Zara.

backaadam

Utöver Adam och Zara hade vi under sommaren även ett internationell mediadrev mot tandläkaren som fällde lejonet Cecil och lokalt även mot Sverigedemokraternas tunnelbanekampanj.

Jag misstänker att vi kommer få se mer av dessa drev som får snabb social spridning och oftast blir ett ämne att diskutera i lunchrummet. Vad jag också tror vi kommer se mer av är varumärken som tar ställning. Kommersiella aktörer har hittills knappt vågat närma sig dessa glödheta ämnen som diskuteras i sociala medier. Mycket står på spel och det gäller att verkligen reflektera innan man som varumärke väljer sida och tar action. Men mycket står också att vinna.

Tittar jag på majoriteten av varumärken som vann lejon i Cannes i år handlade det om kampanjer med ett tydligt socialt budskap. Exempelvis #likeagirl eller Under Armours kampanj med Gisele Bündchen eller Mindshare Turkiets Vodafone-kampanj.

Det ställs förstås helt andra krav på en annonsör som ska manifestera sin åsikt i ett drev än det gör vid skapandet av en egen CSR-kampanj. Bland annat måste fingertoppskänslan vara fenomenal och att vara snabb på bollen är ju A och O.

Jag väntar med spänning på att se fler svenska företag haka på oväntande (men väntade?) händelser i sociala medier. Hur mycket skulle medlemsantalet för WWF ha ökat om all deras kommunikation i media hade bytts ut och handlat om tjuvjakt i samband med engagemanget för lejonet Cecil?

Damon Razazi

Damon Razazi
Digital Strategist
072-587 83 03