Jag kan inte vara den enda som fått så personligt riktade annonser på internet att jag tänkt – Hur i helvete visste dom?!

Ibland kan det bli riktigt läskigt och Dagens Media hade en klockren artikel om hur re-targeting avslöjade julklapparna för de andra familjemedlemmarna som använde samma dator.

Det är med Facebookannonserna som det är som läskigast (och oftast också verkligt smart och relevant). Nu finns dock äntligen en funktion som enkelt avslöjar vad annonsören har baserat sin styrning på. Varför ser jag det jag ser?

Jag bjuder på ett annonsexempel från mitt flöde. Det är från städbolaget Helpling där jag faktiskt är kund och har bokat städ tidigare. Genom att högerklicka på artikeln får jag fram en meny där jag kan välja ”Varför ser jag denna annons?”.

Facebook ads

Som ni kanske ser har Helpling valt att styra annonser mot personer som besökt deras hemsida. Enkel re-targeting. Tyvärr är den här annonsen rätt opersonlig. Synd, för Helpling har ju ett fint tillfälle att vara personliga mot någon som faktiskt utnyttjar deras tjänster. ”Hoppas din bostad blev skinande ren – välkommen tillbaka för endast 299kr/h” skulle kunna vara ett bättre exempel på relevant annonscopy mot en redan befintlig kund.

I min åsikt är ”Varför ser jag denna annons?”-funktionen på Facebook positiv och jag skulle vilja se liknande över hela nätet. När fler och fler publicister samlar in data kommer funktioner som Facebooks att bli superviktiga. Låt användarna veta och ge även användarna möjlighet att blockera annonser som inte är relevanta. Det tillåter annonsörer och byråer att fortsätta jobba med data på ett transparent, schysst och relevant sätt.

Damon Razazi

Damon Razazi
Digital Strategist
072-587 83 03

Övervakningsbild, något modifierad, av Joel Penner.