Som i alla mina blogginlägg vill jag börja med att prata om mig själv. Jag älskar programmatic. Jag tror det är framtiden för digital marknadsföring. Eller, rättelse, det ÄR framtiden. Det är så vi kommer handla utrymme för de flesta av våra kunder. Både för video, mobilt och display. Men det är sen gammalt, eller hur? Ni har hört om detta på en scen på Chinateatern sen 2012.

Programmatic kräver omställning från kunder, byråer och även publicister, som behöver revidera sina sajter, öppna upp sitt lager för programmatic-köp och utbilda medarbetare om hur framtidens affärer ser ut. Och jag ser verkligen massor med spännande format poppa upp och olika typer av tydligt köpta programmatic-annonser på svenska sajter, vilket är kul.

Några av de stora utmaningarna med programmatic handlar om transparens och miljö. Var går mina annonser och vad är det för typ av visningar vi betalar för? För oss på mediebyrå är det viktigt att kvalitetssäkra alla visningar vi köper. Och de gånger vi råkar ut för mardrömsfallen rör det sig oftast om utländska reklamsajter som vi faktiskt kan välja att filtrera bort.

Men i arbetet att inventera sajter har jag till min stora förvåning funnit en stor svensk publicist som levererat annonsvisningar som är långt under all kritik.

Vad bilden visar är en videoannons längst ned på dagensnyheter.se. Videon startade utan att jag scrollat ned till den och det tog mig en bra stund att upptäcka var ljudet kom ifrån. I den här lilla ytan rullade häpnadsväckande nog videoklipp från seriösa svenska annonsörer. Med största sannolikhet är det annonsörer som trott att de köpt premium-prerolls och i sina rapporter är glada över att de synts på DN.se. Jag gissar att de inte känner till den här fulplaceringen.

Jag hörde av mig till DN som förklarade placeringen på följande sätt. ”Det är ett RTB-test vi gjort, men som vi avslutat för att den störde användarupplevelsen och då formatet inte var optimalt för video.”

Försöker DN ge programmatic-köp ett dåligt rykte? Varför testas ens en sådan placering på en kvalitetsajt som DN.se? Inga svar gavs om annonsörerna blivit kompenserade för dessa köp.

Om en svensk premium-sida provar att leverera skräp, hur kan jag vara säker att andra svenska publicister inte följer efter? Majoriteten av våra annonsköp digitalt kommer trots allt gå via automatiserad handel framöver och därför menar vi på Mindshare att det är a och o för annonsörer att räkna med samma typ av kvalitet som vid vanliga köp. Målsättningen med programmatic är ju bättre kvalitet, bättre relevans, högre läsbarhet och mindre spill, inte fler döda annonsvisningar.

Med en förhoppning om att DN och övriga stora publicister i framtiden undviker ful-test och tillsammans med oss på Mindshare går i bräschen för en kvalitativ och ärlig programmatic-handel,

 

Damon Razazi

PS. För resten, stay tuned för Mindshare Programmatic-Mecca i höst. DS.

 

Damon Razazi

Damon Razazi
Digital Strategist
072-587 83 03

Soptunnebild, något modifierad, av Jes.