Det pratas en hel del på Mindshare nu om Googles mobiluppdatering ”Mobileggedon” som släpps i nästa vecka, närmare bestämt redan den 21 april. Det antyds att den uppdatering som kommer kan vara den största förändringen som någonsin har gjorts av Google, mätt i antal sökningar som påverkas.

I korthet handlar det om att premiera sidor som är mobilanpassade. Det har ingen betydelse om sidan är responsiv eller en helt egen mobillösning, bara upplevelsen för användaren blir bra i mobilen.

 Har du en mobilvänlig etikett vid en sökning på din webbsida kan du känna dig ganska trygg. Du kan prova din webbsida i Googles verktyg och få besked direkt.

Så här skall det se ut när din sida är mobilanpassad.

mobiltest

Om uppdateringen kommer att påverka din sajt eller inte beror naturligtvis på vilka andra sidor som rankar och om de också är mobilanpassade eller inte. Sedan är detta bara en rankingfaktor. En väldigt stark och relevant domän kommer ändå att kunna ranka väl även om den inte är mobilanpassad, fast hur väl får vi först se efter uppdateringen.

Några till punkter om Mobilegeddon:

  • Mobilanpassningen utvärderas på sidnivå och inte för hela webbplatsen. Så för dem som lanserar en mobilversion efter 21/4 så räcker det med att Google reindexerar en sida (som mobilanpassad) för att sidans möjligheter att ranka förbättras.
  • Denna uppdatering gäller bara mobiler och inte surfplattor.
  • För att klara mobilanpassningstestet krävs att Google kan läsa ditt CMS-systems scriptfiler, så att dessa inte är blockerade för Google.

Läs gärna mer på:

http://googlewebmastercentral.blogspot.se/2015/02/finding-more-mobile-friendly-search.html

http://searchenginewatch.com/sew/how-to/2398591/-mobilegeddon-is-coming-on-april-21-are-you-ready

För mer info, kontakta gärna:

Sandra Hammarlund

Sandra Hammarlund
073 -656 97 66