Ibeacons har funnits ett tag nu. Men vad är de bra för?

Det har funnits enstaka inspirerande kampanjer som har rullats ut, däribland Knorrs foodtruckupplägg kopplat till Aftonbladets app. Men ”självklara” möjligheter såsom butiksaktiviteter för att öka försäljning och exponera konsument för nyheter eller erbjudanden har inte tagit den explosionsartade fart som man tidigare förutspått.

Varför?

En av orsakerna är troligtvis att man har varit beroende av att Smartphonen som man skjuter ut meddelande till måste ha blåtand på samt en app installerad, antingen butikskedjans egen app eller en av de större mediehusens appar. Dessutom måste besökaren ha tillåtit push-notiser.

Det finns alltså hela 3 hinder man ska överkomma för att exponera sig för målgruppen med sitt erbjudande.

Betyder det att iBeacons kommer gå samma väg som QR-koderna och ha ett högst begränsat användningsområde? Förmodligen inte!

Smartwatch kan vara en lösning!

Smartwatches har funnits ett tag och under 2015 kommer Apple släppa sin version av produkten till försäljning.

Och som nästan alltid när Apple lanserar nytt så kommer detta förändra konsumtionsmönster och öka möjligheterna för länken mellan konsument och företag. Och definitivt också möjligheterna för iBeacon.

I Apples intelligenta armbandsur kommer det finnas en lågenergi-blåtandsmottagare.

Japan Airlines har redan hunnit göra ett test med Smartwatches och iBeacons. De trackade de anställdas närvaro vid gaterna. Det var ett användningsområde…

Ett annat användningsområde skulle vara för detaljhandeln att kunna skjuta ut erbjudande eller dylikt till konsument som befinner sig i butik eller i närheten av butik. UTAN att behöva en medierelaterad app eller butikskedjans egen app.

Det kommer finnas oceaner med möjligheter, men i detalj är det fortfarande suddigt då Apple aldrig är transparenta med produktdetaljer innan släpp. Högst troligt är åtminstone att hindren för att kommunicera via iBeacons delvis kommer vara undanröjda med den nya produkten.

Kontentan är i alla fall att det under 2015 kommer hända saker med iBeacons och detta tror vi huvudsakligen kommer vara på grund av Apples Watch eller dylika produkter. Mycket spännande!

Benjamin Holmfred

Benjamin Holmfred
08-55 90 58 78