Så är vi redan inne i årets sista månad. För många av våra kunder är december en av årets mest reklamintensiva månader, men i senaste numret av Dagens Media skriver man om ”julhandeln i ny kostym”. Hela 6 av 10 annonsörer väljer bort traditionella julkampanjer. Förklaringen är framförallt att julhandeln har splittrats – av en längre försäljningsperiod och ökad e-handel. 50% tycker trots allt att e-handel gör livet enklare och inte bara under julsäsongen.

Enligt HUI kommer julhandeln slå ännu ett rekord; 68 miljarder kronor, samtidigt som svenskarna inte önskar sig någonting och vi dessutom uppger att vi kommer köpa färre julklappar. Vi har dessutom ytterligare en arbetstagarjul i år vilket ofta innebär att många svenskar passar på att resa bort över jul.

Så varför ökar då julförsäljningen varje år? För det kommer den med all sannolikhet att göra.

Dels fick svenskarna en tidig julklapp av Riksbanken som sänkte till nollränta. Dels fick Black Friday ett jättegenomslag på den svenska marknaden i år. Förutom Black Friday (som är en endagsrea sista fredagen i november) så kommer de flesta större butiker med all sannolikhet även i år tjuvstarta annandagsrean redan innan julafton.

Men för mig som dagligen arbetar med konsumentinsikt tror jag att det också har att göra med de generella konsumenttrender som råder i samhället just nu. För jag vill gärna tro på att svenskarna gör som de sagt- att de faktiskt köper färre julklappar. Så hur går ekvationen ihop? Jo, vi lägger en större summa pengar men på färre, men kvalitativa produkter.

Slit och släng är passé och materialismen har ersatts av upgradia och hållbar kapitalism. Att vi säger att vi ska dra ner på julklapparna kan också kopplas till vår nya drivkraft att konsumera ”skuldfritt”, åtminstone i teorin. Men vi har kommit en bit på väg! 50% av alla konsumenter säger att miljö- och hållbarhetsaspekten är viktig vid inköp av julmat (siffran är något lägre vid inköp av julklappar, 38%).

Men det är ju inte bara våra inköp som ska vara hållbara. För att få en fridfull jul är det minst lika viktigt att julförberedelserna och julfirandet blir hållbart, med sänkta ambitioner på perfektion och fokus på umgänge. Detta har flera av våra största annonsörer anammat i sina julfilmer i år:

IKEAs #detblirjuländå

ICAs ”allt för det misslyckade julstöket”

För att vara lite subjektiv tycker jag vår kund Åhléns säger det allra bäst: ”det julen egentligen handlar om är att hinna göra så lite som möjligt, så länge som möjligt”.

GOD JUL så småningom och ta det lugnt i julhandeln!

Källor:

Mys och dyrare mat, artikel i DN

Svenskarna önskar sig ingenting, undersökning från TNS-Sifo

Svensk Handels julrapport

HUIs julhandelsprognos

 

För mer info, kontakta:

charlotte berg

Charlotte Berg
Senior Manager Consumer Insight
070-130 10 10

Bild på julkula av Adrew Wilkinson något redigerad.