“Youtube is still the big gorilla of online video”, menar The New York Times, men med goda möjligheter för delning och målgruppsstyrning kan Facebook mycket väl vara bäst lämpat för att sprida kortare videoinnehåll.

Ett spännande exempel:
I september lade teamet bakom Beyoncé upp en video på båda plattformarna. Där fick man följa hennes förberedelser inför MTV Video Music Awards. På endast fyra timmar hade Facebookanvändare tittat på videon hela 2,4 miljoner gånger. På YouTube hade fyraminutersklippet bara attraherat några tusen visningar på samma tid. Många av Beyoncés 64 miljoner Facebookfans hade alltså uppmärksammat klippet i nyhetsflödet och delat det med vänner, medan YouTubeanvändarna inte lika lätt delat materialet även om de kanske uppskattat det.

OK det var videocontent i stort, men vad gäller då för sponsrade videoannonser på Facebook?

Lite bakgrund:
I april 2014 lanserade Facebook Premium Video Ads på den amerikanska marknaden, medan lanseringen i Sverige troligtvis drar igång i Q1 2015. Videoannonserna startar av sig själva direkt i nyhetsflödet (auto play) och medan vissa användare klagar över hur mycket datatrafik det drar menar andra att Facebookannonserna är att föredra framför påträngande pre-rolls (ex. på YouTube).

Kommentar:
Enligt New York Times är Youtube alltså fortfarande “den stora gorillan inom online video”, men det skulle enligt min mening vara ännu bättre om Facebook och Youtube kan användas som lite av parhästar, eller kompletterande plattformar. Jag tänker mig videokampanjer där varumärket via auto-play kan ge en förhandstitt av innehållet på Facebook, för att sen locka tittare till en fördjupad upplevelse med längre och ytterligare videomaterial på Youtube. Givet dalande organisk räckvidd på Facebook blir videoannonser ett viktigt verktyg för att få titt på rörligt material, såvida du inte heter Beyoncé och fansen sprider materialet självmant, vill säga. Hur Facebook Premium Video Ads tas emot av användarna i Sverige återstår att se, men givet räckvidden som plattformen har är det en klart intressant produkt som snart lanseras.

Hästfoto (något beskuret) av Eli Christman.