-“Every brand-DNA has its own story to tell.”

Det sa Dominique Delport, European MD på Havas, på European Advertising Week i London härom veckan.

Men varför storytelling?

I en tid där alla varumärken lever i en Paid-Owned-Earned-värld, och där fler marknadschefer inser att en produkt måste ha en personlighet, ett ursprung eller existensberättigande för att skilja sig från sina konkurrenter, blir storytelling ett sätt att skapa ett förpackat, dramaturgiskt uttryckssätt som ligger till grund för varumärkets personlighet.

Storytelling är ett brett begrepp – och kan användas på många sätt i reklam, eller i egna medier. Men när du som annonsör vill sprida din story i media så blir det oftast i den form som vi kallar Branded Content.

Fler annonsörer vill hitta mer engagerande sätt att marknadsföra sig. Att prata med kunden, istället att för att prata (skrika) till dem.
Pull i stället för Push. Där konsumenterna själva väljer att involvera sig. Och detta i en tid där allt fler annonsörer agerar broadcaster eller publicist.

Det var tydligt att detta var det viktigaste och mest populära temat på Advertising Week.

Branded Content ur ett innehållsperspektiv är ett otroligt spännande område, och mer om detta vid ett senare blogginlägg.

Istället vill jag här titta närmare på hur man får tittarna/läsarna/lyssnarna att konsumera ditt Branded Content?

Vad ska man tänka på?

Derek Scobie som är Head of the Brand Proposition Team, YouTube visade följande modell: 

Foto av Dimitry B http://bit.ly/1i7W5Lb
MODELL
  • Content Audit – Tittarna först! Utan ett bra innehåll kommer ingen att titta eller sprida det till sina vänner.
  • Brand Purpose and Platform – Det som du egentligen vill kommunicera som annonsör måste komma fram på ett relevant sätt.
  • Channel – Var ska ditt content sedan bo? Tänk inte bara räckvidd utan – Var finns miljön, tittarna och kontexten där mitt Branded Content tillför och berikar?

Vilka mediekanaler är då lämpligast?

När du ska berätta en story är det rörligt som gäller i de allra flesta fall. Men att komma in i Prime Time på någon av de stora tv-kanalerna är det få som lyckas med. Det är dessutom svårt att räkna hem ekonomiskt och du måste även förhålla dig till en lagstiftning som oftast begränsar signalstyrkan på det du vill kommunicera.

Webb-tv som mediekanal har många fördelar. Det är rörlig bild, som går att sprida och dela inom både Paid media och Owned Media (och om du har tur och skicklighet; Earned Media). Den ekonomiska tröskeln är låg även om man aldrig ska underskatta värdet av en professionell produktion.

5 strategier för att driva trafik till ditt Branded Content (by Joakim Antelius)

  1. Owned Media – din egen webbsite, Facebooksida eller YouTubekanal. OM den har tillräckligt hög räckvidd. Handelsbankens ambitiösa TV-satsning är ett exempel på detta, även om de idag har bytt strategi (till partnerskap).
  2. Partnerskap hos partner med hög trafik och relevant miljö. Om du vill synas i Foodie-miljö så kan t ex MyTaste vara rätt partner. Om du vill vara en del av en mer urban livsstil så kanske Metro Mode kan vara ett bra val. Viktigt att det är ett partnerskap. Partnern ska gilla ditt Branded Content och inte bara dina pengar. Och besökarna ska känna för ditt varumärke…
  3. Integrera ditt content som en del av annat program. Det kan vara svårt att finna en bra matchning här. Men om du lyckas så blir ditt Branded Content en naturlig och logisk del av ett tittarflöde. Exempelvis hade LGs teknikchef ett stående inslag i Aftonbladets Filmkrönika där han visade hur du kunde få en bio-upplevelse hemma. Detta ställer krav på att du anpassar ditt Branded Content till det övriga programmet.
  4. Kändisar med egna plattformar – Det kan vara YouTubers, artister eller bloggare som ofta finns på flera plattformar och kan ställa sig bakom ditt Branded Content mot ersättning. Personen i fråga bör även medverka på något sätt.
  5. Köpa trafik/Paid Media. Inte så sexigt, men det fungerar. Du vet vad du får och ofta till en rimlig investering. Relevant trafik kan köpas så billigt som en krona per kontakt. Men agerar tittarna/läsarna som du vill, eller stänger de bara av om innehållet inte är vad de förväntade sig? Och hur hittar de tillbaka till dig om de gillar ditt budskap? Denna strategi tenderar att dö ut den dag du slutar att investera i trafik.

Slutligen vill jag faktiskt rekommendera annonsörer, mediebyråfolk och medierävar att åka till Advertising Week – en arena som vänder sig till oss i denna del av branschen – allt professionellt förpackat och med mycket hög kvalitet genomgående.

Jag heter Joakim Antelius och är Creative Media Director på Mindshare. Jag älskar att berätta mina stories. Du får höra mer om du mailar mig på joakim.antelius@mindshareworld.com eller ringer mig på 08-55 90 58 19.

Artikelns foto taget av Dimitry B. http://bit.ly/1i7W5Lb