Facebook har varit ett hett diskussionsämne den senaste tiden: Huruvida tonåringar kommer överge det sociala nätverket, de rejält ökade årsintäkterna, den enorma nysatsningen och så förstås tioårsjubiléet. Mitt i all uppståndelse och lagom till tioårsdagen lanserade Facebook den hyllade appen Paper för iOS. Än så länge kan du bara ladda ner den om du har ett amerikanskt App Store-konto. Vill du inte vänta kan du ändra ditt Apple-ID tillfälligt, för att kunna ladda ner appen. Internetworld berättar hur du gör här

Facebook Paper är nya Facebook Creative Labs första projekt.

Appen ska uppfylla det allt växande behovet av kundanpassat personligt innehåll, i form av attraktiva och användarvänliga ”visuella historier” (mycket likt Flipboard, vilket kanske är ett medvetet val). Appens funktion är främst uppbyggd runt mobilens specifika egenskaper. Användaren kan svepa med fingret genom innehållet, vrida telefonen för större format och se bilder i panoramaformat. Berättelser och filmer visas i helskärmsläge.

Smartphones har gjort det så mycket lättare för människor att skapa egna små ”life stories” och dela med sina vänner, bekanta och följare. Idag kan alla vara proffsfotografer och filmskapare. Inte bara de som har råd med stora dyra kameror och bildhanteringsprogram. Vem som helst kan fånga en ögonblicksbild, lägga på ett snyggt Instagramfilter och dela bilden med sitt sociala nätverk – detta bara på några minuter.

Användare skapar mer innehåll än någonsin, samtidigt blir de i allt större utsträckning ”kuratorer” av innehållet. I det enorma contentbruset blir det en naturlig följd att sålla bort irrelevant innehåll och bara behålla det som intresserar en. Det ökande antalet appar som kan avvändas för att hitta och kuratera innehåll (samt dessas popularitet) understryker trenden: Pinterest, Tumblr, Flipboard, Zite och Foodspotting, för att nämna några. Alla har de något gemensamt – de är extremt visuellt fokuserade. Precis som Paper.

Frågan är om den mer visuellt tilltalande appen Paper så småningom kommer konkurrera ut den ursprungliga Facebook-appen. Paper erbjuder de flesta av de populära Facebookfunktionerna såsom vänförfrågningar, meddelanden och notifikationer. Och med tanke på den omedelbara framgången i USA – Paper låg på fjärdeplats i App Store bara timmar efter att den hade släppts – är den definitivt värd att hålla koll på. Det råder inga tvivel om att andra innehållsutvecklande appar (särskilt Flipboard) kommer hålla ett vakande öga på Papers tillväxt i USA och när den så småningom släpps på andra håll.

För närvarande kan man inte annonsera i Paper, då fokus initialt ligger på att skapa en autentisk användarupplevelse. Men appen är onekligen ett intressant drag av Facebook. Inte minst då Facebookannonseringen flyttats mot räckvidd, snarare än mot engagemang.

Paper fokuserar ju främst på engagemang. Vilket kommer kräva kvalitativt innehåll, relevant för mottagarna när väl annonseringsmöjligheterna i appen introduceras. Därför kommer det på denna plattform vara av mycket stor vikt hur community managers väljer att kommunicera med målgruppen och vilket content som produceras för den.