Bakgrund

Apple lanserade iBeacon, som en funktion i iOS7, på Apple World Wide Developers Conference i juni 2013. Någon närmare information om iBeacon har ännu inte släppts men vår bedömning är att funktionen kan få stor inverkan på detaljhandeln och den mobila marknadsföringen i butik, där kontexten dikterar vilkoren för köpprocessen.

Fakta

  • iBeacon är Apples varumärke för en ny Bluetooth Low Energy-teknologistandard som i framtiden kommer byggas in i alla nya Appletelefoner.
  • iBeacons fungerar som Bluetoothkompatibla geografiska lokaliseringssystem på mikronivå. Alltså som faktiska, fysiska sändare. De har större räckvidd än NFC-sändare (som används i Androidenheter), med upp till 50 meter jämfört med NFC-sändares få centimetrar. Och de möjliggör ett större utbud av datatjänster. De kan användas av butiker, museer och företag för att skicka relevant kommunikation till kunders iPhones eller iOS-enheter. Med allt från kuponger till individuella priser eller aktuell betalning.
  • iOS 7 Software Development Kit innehåller iBeacon. Funktionerna är inbyggda appar i operativsystemet. Om en kund har en varumärkesapp som är kompatibel med iBeacon, talar iBeacon om för appen att kunden befinner sig på en viss plats så att geografiskt specifika erbjudanden kan skickas till kunden.

Konsekvenser

Individuell, platsbaserad kommunikation. Att kundanpassa detaljhandeln till mobil marknadsföring i butik är mycket närmare en faktisk möjlighet än vad man kan tro. Skillnaden mellan de tidigare misslyckade försöken via Wi-Fi, Bluetooth eller NFC och denna nya teknik, är att tidigare tekniker aldrig varit riktigt skalbara. Genom Apples ekosystem av cirka 1 miljon appar och nästan 500 miljoner hittills sålda iOS-enheter, blir det möjligt att nå en kritisk massa.

Tänk dig att du går in i din lokala butik med en iPhone 5S eller 5C. Har butiken etablerat en iBeacon-zon, kan du få kuponger skräddarsydda för dig i mobilen eller få vägen visad till hyllan där en viss vara finns. iBeacon kan presentera specialerbjudanden eller skicka personliga meddelanden och rekommendationer baserade på var du befinner dig eller hur du tidigare har interagerat med varumärken. (Källa: GigaOM 9.10.13)

Tekniken är både lätt att integrera och skalbar. Apple varken producerar eller utvecklar sina egna iBeacons. I stället öppnar de upp en attraktiv plattform för externa producenter. Plattformen styrs dock i hög grad av Apple, som sätter standarden för tekniken och bygger in den i sitt operativsystem. iBeaconleverantören Estimote har gjort följande demo som ger en bild av hur en iBeacon kan fungera:

Rätt plats, rätt budskap och rätt sammanhang med en helt ny dimension. iBeacon låter marknadsförare förverkliga drömmen om “rätt budskap vid rätt tid” med tillräcklig skalbarhet, personligt anpassad för den enskilda konsumenten. Att köa vid kassan kommer snart vara ett minne blott eftersom iBeacon möjliggör betalning. Redan nu kan du ju betala med din iPhone när du checkar ut från en fysisk Apple Store.

Initiala barriärer och den långsiktiga effekten vet vi ännu inget om. Men en sak är säker – den kontextuella tidsåldern verkar bara ha börjat.