Twitter och Amazon har aviserat ett partnerskap som gör det möjligt för användare att lägga till produkter i sin Amazonkorg via en tweet. Detta verkar vara ännu ett exempel på att Twitter är ute efter att hitta och bygga ut nya intäkter, förmodligen för att avvärja förtalare på Wall Street som nyligen straffat företaget genom att köra ner aktierna rejält. Om det är tillräckligt för att locka nya twitteranvändare återstår dock att se.

Ända sedan hashtagen skapades av Twitter-användare i ett tidigt stadium har de använts för en rad olika saker. Den nya Amazonmöjligheten för att konsolidera ställningen i inköpscykeln är helt enkelt en förlängning av nuvarande trender. I början av 2013 lanserade American Express en tjänst som tillåter sina kortinnehavare att dra fördel av specialerbjudanden och köpa produkter via en tweet. #AmazonCart fungerar på liknande sätt och innebär att kunder helt enkelt synkroniserar sina Amazon och Twitter-konton. De kan då svara på twitterinlägg som inkluderar en Amazon-URL med hashtaggen och där objektet läggs till i deras varukorg. För att slutföra köpet behöver användaren efteråt logga in på sitt Amazonkonto.

Att tillåta varumärken att omvandla twitterflöden till skyltfönster är utan tvekan något som kommer intressera annonsörer, men som en analytiker uttryckt det kan det mycket väl vara ”en lösning i jakt efter ett problem”. För att detta ska få vind i seglen, kommer lösningen behöva utnyttja det befintliga konsumentbeteendet eller vara till sådan hjälp att det övertygar konsumenter att anta ett nytt. Historien om fCommerce (skyltfönster på Facebook) indikerar att det kan bli kämpigt att lyckas.

Den nya funktionen kan möjligtvis medföra nya användare till denna plattform, men sannolikheten är lika stor att om varumärken oavbrutet börjar tweeta ”köp nu-länkar” så kommer befintliga användare se sig om någon annanstans för sina sociala realtidsbehov. Men för Amazon är fördelarna uppenbara: även om relativt få människor använder sig av tjänsten, kommer hen som gör det ha gett Amazon tillgång till sin sociala graf.